Společnost SGI si zajistila vrcholné pozice v novém žebříčku TOP500 superpočítačů světa

SGI vede v energetické účinnosti a je jedničkou mezi instalacemi otevřených HPC systémů

FREMONT, Kalifornie - 6. července 2009 - Společnost SGI® opět potvrdila své vedoucí postavení mezi poskytovateli nejvýkonnějších, energeticky účinných superpočítačů. V nejnovějším pololetním hodnocení TOP500 superpočítačů světa byl cluster SGI Altix ICE, umístěný v U.S. Army Research Lab (americké vojenské výzkumné laboratoři), prohlášen "nejzelenějším" superpočítačem tohoto odvětví dle měření energetické účinnosti. Výsledky TOP500 byly prezentovány vědci na Mezinárodní superpočítačové konferenci (International Supercomputing Conference - ISC) 23. června v Hamburku v Německu.

Výpočetní účinnost nebo-li "účinnost LINPACK", srovnává poměr mezi maximálním reálným výkonem (Rmax) a špičkovým výkonem (Rpeak). Firma SGI dominovala této nové kategorii s 12 příčkami v první dvacítce nejúčinnějších superpočítačů světa.

Superpočítače od SGI jsou také dobře reprezentovány v kategorii instalací otevřených systémů a přispěly tak dalšími 3 novými instalacemi do žebříčku TOP500.

Nejzajímavější umístění:

• Společnost SGI dodala od 17. listopadu 2008 do žebříčku TOP500 nejvýkonnějších superpočítačů světa 20 nových superpočítačů
  • Superpočítač "Pleiades" od SGI umístěný ve výzkumném centru NASA (NASA/Ames Research Center/NAS) je na prvním místě mezi otevřenými systémy založenými na rozšiřitelné architektuře x86 a je jeden z 5-ti nejvýkonnějších superpočítačů (na 4. místě v žebříčku)
  • Cluster SGI Altix ICE 8200 určený pro francouzskou společnost TOTAL Exploration Production je na vrcholu žebříčku mezi komerčními instalacemi
  • Systémy SGI reprezentují 7 z 11 systémů s účinností LINPACK vyšší než 90%
  • SGI Altix ICE 8200 s architekturou clusteru, umístěný v americké vojenské výzkumné laboratoři, je výpočetně vůbec nejúčinnějším systémem dosahujícím téměř 94% účinnosti LINPACK
  • Clustery SGI Altix ICE jsou zastoupeny v počtu 12 z 20 výpočetně nejúčinnějších systémů

Na základě publikovaných dat žebříčku TOP500, reprezentuje cluster SGI Altix ICE, umístěný v americké vojenské výzkumné laboratoři, také prvenství v energetické účinnosti škálovatelného systému x86, který poprvé porazil vektorové systémy. Druhý zmiňovaný systém poskytuje tradičně lepší účinnost díky schopnosti rychle přistupovat k jednotlivým částem dat, avšak vysokorychlostní konstrukce systému SGI Altix ICE ve spojitosti s vyladěnými MPI knihovnami a novými procesory Intel Nehalem poskytly v tomto srovnání zásadní výhodu.

"Společnost SGI je po čase opět ohodnocena za posun hranic v oblasti superpočítačů a za rozvoj inovačních a energeticky účinných superpočítačů světa," uvedl Eng Lim Goh, CTO firmy SGI. "Nedosáhli jsme této úrovně výpočetní a energetické účinnosti jen tak náhodou. Používáme stejné hardwarové komponenty jako jsou dostupné konkurenci, ale díky naší jedinečně architektuře, jakou má Altix ICE, jsou zákazníci schopni z našich systémů získat dodatečný výkon a energetickou účinnost."

"Tradiční" clustery a servery od SGI zajišťují i nejnáročnějším aplikacím využití všech komponent systému: CPU, paměti, propustnosti, OS, kompilátorů i dalších vrstev programového vybavení, a přitom zaručují pružnou a rychlou evoluční cestu. Děje se tak díky hluboké znalosti HPC aplikací a systémové optimalizace tolik potřebné ke splnění požadavků běhu aplikací.

"Platformy založené na procesorech Intel® Xeon® 5400 a 5500 series změnily styl hry v odvětví superpočítačů a my jsme s SGI úzce spolupracovali na vývoji výkonného a energeticky účinného systému pro světově nejnáročnější prostředí," uvedl Richard Dracott, generální manažer HPC skupiny společnosti Intel.

Žebříček TOP500 superpočítačů světa sestavují Hans Meuer z Manheimské univerzity v Německu, Erich Strohmaier a Horst Simon z národní laboratoře NERSC/Lawrence Berkeley a Jack Dongarra z univerzity v Tennessee ve státě Knoxville.

SGI® (Silicon Graphics International Corp.) je vedoucím dodavatelem škálovatelných výpočetních systémů, clusterovaných storage zařízení, HPC technologií, řešení pro datová centra spolu s profesionálními službami. SGI pomáhá řešit nejnáročnější obchodní i technologické výzvy v uvedených odvětvích. Pro více informací navštivte stránky www.sgi.com

SGI i Altix jsou registrovanými ochrannými známkami společnosti Silicon Graphics International Corp. nebo jejích poboček ve Spojených státech a/nebo dalších zemích. Intel a Intel Xeon jsou obchodní značky nebo registrované ochranné známky společnosti Intel Corporation nebo jejích poboček ve Spojených státech a dalších zemích. Všechny ostatní ochranné známky zde uvedené jsou vlastnictvím příslušných majitelů.