SGI uzavřela partnerství s Irským centrem pro High-End Computing za účelem poskytování služeb GPGPU

ICHEC spolupracuje exkluzivně s SGI a poskytuje konzultační služby pro aplikace založené na GPGPU

Reading, Anglie - květen 2010 - Společnost SGI (NASDAQ: SGI), světový lídr v oblastech HPC a řešení pro datová centra, oznámila své partnerství s Irish Center for High-End Computing (ICHEC), aby mohla zákazníkům poskytovat kompletní konzultační servis na rostoucím poli obecných výpočtů na grafických procesorech (General-Purpose Computing on Graphics Processing Units = GPGPU). Centrum ICHEC bude exkluzivně spolupracovat s firmou SGI, aby umožňilo institucím a podnikům zrychlení vývoje aplikací, které využívají sysémy GPGPU.

Přestože je GPGPU tradičně spojováno s aplikacemi v oblasti počítačových her, integrace grafického zpracování pro ostatní aplikace se stává rychle se rozvíjejícím trendem. Přestože náročné vědecké výpočty přinášeli do dnešního dne mnoho výhod, očekává se, že širší využití obecného počítání na GPU technologiích poskytne řešení pro mnohem širší rozsah vědních disciplín.

"Stále více uživatelů se začíná obracet k systémům GPGPU, aby získali kompetitivní výhodu v mnoha směrech," uvedl Peter Luff, ředitel profesionálních služeb společnosti SGI. "Toto partnerství s centrem ICHEC nabídne širokou škálu konzultačních služeb včetně rozvoje proof-of-concept, benchmarkingu, portování, školení a umožní tak podnikům rychlý rozvoj, implementaci a rozběh GPGPU systémů."

Centrum ICHEC bylo založeno v roce 2005 jako národní poskytovatel vysoce výkonného počítání (high-performance computing = HPC) s kancelářemi v Dublinu a Galway v Irsku. Jejich tým systémových administrátorů a výpočetních pracovníků spolupracuje s vědci na podpoře rozvoje mezinárodního konkurenceschopného výpočetního modelování a výzkumu napříč různými disciplínami a institucemi. V minulém roce založilo centrum ICHEC významný tým vědců, kteří se primárně zabývají portováním aplikací na bázi GPGPU architektury.

"Naším cílem bylo se na pevno usadit v oblasti rozvoje nových algoritmů schopných využívat významného výkonu GPGPU. Například nedávné výsledky z našeho portování aplikace DL_POLY MD ukazují, že tato technologie má vskutku potenciál zpřístupnit HPC širšímu okruhu uživatelů. Podobný úspěch očekáváme i s našimi dalšími portacemi Quantum Expresso," sdělil James Slevin, ředitel centra ICHEC. "Parterstvím s SGI bude centrum ICHEC schopno poskytnout podnikům, vědcům i akademickým zákazníkům vysokou úroveň konzultací a podpory rozvoje účinných výpočetních řešení."

Pro více informací o centru ICHEC a GPU aktivitách navštivte stránky www.ichec.ie/research/gpgpu_projects.

© 2010 SGI. SGI je registrovanou ochrannou známkou společnosti Silicon Graphics International Corp nebo jejích poboček. Všechny ostatní ochranné známky zde uvedené jsou vlastnictvím příslušných majitelů.