SGI oznámila první dodávky systémů Altix® UV 1000

Nejrychlejší, nejškálovatelnější superpočítač se sdílenou pamětí podporuje až 16 TB globálně sdílené paměti v jednom jedinném systému

Fremont, Kalifornie - 1. června 2010 - Společnost SGI (NASDAQ: SGI), světový lídr v oblastech HPC a řešení pro datová centra, oznámila, že odeslala první kompletní zásilku systému Altix UV 1000, které jsou plně funkční pro využití v oblasti HPC (high performance computing). Mezi prvními, kteří budou profitovat ze systému altix UV jsou vedoucí vědecko-výzkumné instituce jako např. Pittsburgh Supercomputing Center (PSC), Oak Ridge National Laboratory, Leibniz Supercomputing Centre (LRZ), Univeristy of Cambridge a hlavní federální integrátoři, kteří si vybrali Altix UV pro jeho bezprecedentní výkon, škálovatelnost a otevřenou architekturu.

"Tyto dodávky systému Altix UV jsou zásadním milníkem pro naše zákazníky i SGI," uvedl Mrk J. Barrenechea, SGI CEO. "Platforma Altix UV je tvárná dle zákaznických požadavků na instalaci této nové generace výpočtů, která zvládá ty nejnáročnější úlohy, včetně tradičního HPC, databází, I/O a počítačové bezpečnosti."

Altix UV dosahuje bezkonkurenční škálovatelnosti až 2.048 jader spolu s architektonickým provisioningem až pro 262.144 jader a podporuje až 16 TB sdílené paměti v jedné jedinné instanci. Altix UV podporuje NUMAlink® 5, vysokorychlostní propojení (15 GB/s) od SGI a MPI Offload Engine (MOE) akceleraci pro dosažení jedinečného výkonu. Altix UV je ideální pro otevřené, na míru šité i komerční HPC aplikace, enterprise databáze, stejně jako pro škálovatelné I/O, analýzu dat i využití pro počítačovou ochranu.

"Jako jeden z prvních uživatelů systému Altix UV jsme nadšení, že můžeme nadále spolupracovat s SGI a prozkoumat mnoho nových výpočetních možností, které jsou nyní dostupné vědecké komunitě díky tomuto uvedení.," sdělil Michael Levine, ředitel pro vědu Pittsburghského superpočítačového centra. "Produktová řada Altix UV umožňuje bezkonkurenční škálovatelnost a výkon pro náročné, paměť sdílející aplikace a významně rozšiřuje škálu HPC výpočetních možností."

Altix UV je postaven na standardních technologiích od Intel® Xeon® přes Linux®. Architektura x86 využívá nejnovější procesory Intel® Xeon® series 7500 a podporuje operační systémy Novell® SUSE® neb Red Hat® Linux® bez nutnosti dodatočných úprav.

"Supercomputingová centra vyžadují výjimečný výkon při mnoha druzích pracovního zatížení. Dodáním systémů Altix UV rozvinula společnost SGI škálovatelnost, kapacitu paměti i efektivitu výkonu procesorů Intel® Xeon® 7500 series a uspokojí tak širokou škálu požadavků HPC aplikací," uvedl Richard Drarcott, generální manažer pro HPC společnosti Intel. "Abychom dosáhli něčeho takového, Intel úzce technicky spolupracoval s firmou SGI a jsme nyní nadšeni, že vidíme tento produkt na trhu."

Pro dosažení konzistentního uživatelského prostředí je komplexní softwarový balík od SGI pro správu a výkon dostupný na všech systémech Altix UV. Pro více informací navšivte stránky www.sgi.com/AltixUV.

© 2010 SGI. SGI a Altix jsou registrovanými ochrannými známkami nebo obchodními značkami společnosti Silicon Graphics International Corp nebo jejích poboček. Všechny ostatní ochranné známky zde uvedené jsou vlastnictvím příslušných majitelů.