Sdružení Cosmos si vybralo SGI pro svůj výzkum vzniku vesmíru

Tým vedený profesorem Stephenem Hawkingem si vybral SGI® Altix® UV pro sofistikované HPC aplikace

Fremont, Kalifornie a Reading, Anglie - 11. srpna 2010 - Společnost SGI (NASDAQ: SGI), světový lídr v oblastech HPC a řešení pro datová centra, oznámila, že sdružení z Velké Británie Computational Cosmology Consortium (COSMOS), založené při univerzitě Cambridge, si vybralo SGI® Altix® UV 1000 pro podporu svého výzkumu. Systém Altix UV bude pomáhat kosmologům zodpovídat základní otázky týkající se pochopení jak vznikl vesmír, z čeho se skládá, jak se vyvíjel a co přinese budoucnost.

"Nedávný posun směrem k celkovému pochopení vesmíru je pozoruhodný, ale stále zůstává mnoho záhad," uvedl profesor Stephen Hawking, vedoucí badatel sdružení COSMOS. "Kosmologie se stává přesnou vědou a my potřebujeme superpočítače, abychom mohli spočítat co předpovídají naše teorie ranného vesmíru a testovat je ve srovnání s naším pozorováním současného vesmíru."

Systém Altix UV splňuje požadavky sdružení COSMOS na vysoký výkon, škálovatelnost a velkopaměťové výkonné výpočty, které zjednoduší rozsáhlé datové analýzy. Společnost SGI spolupracuje se sdružením COSMOS na systému Altix UV, který je uživatelsky nenáročný a je možné jej rychle uvést do provozu, aby dosažením výsledků začal přispívat k objevným nálezům jak nejrychleji to bude možné. Spolupráce zahrnuje například přizpůsobení kódu na platformu Altix UV, přenos znalostí aplikací mezi inženýry z SGI a uživateli COSMOS, podporu paralelního programování a školení koncových uživatelů. Inženýři z SGI poskytnou také podporu vědcům ze sdružení COSMOS při strategických projektech, které budou následovat hned po instalaci systému Altix UV.

"Nový systém Altix UV nám dává strategickou výhodu při rozvoji konfrontačních proudů mezi elementární a výzkumnou kosmologií, obzvláště při použití Planckových satelitních dat," sdělil profesor Paul Shellard, ředitel sdružení COSMOS. "Tato flexibilní, škálovatelná a nákladově efektivní architektura zajistí, že si sdružení COSMOS udrží mezinárodní vedoucí postavení."

Za podpory 16-ti terabytů globálně sdílené paměti v jednom jediném systému, zůstává systém Altix UV vysoce efektivní při škálování aplikací ať už paměťově náročných databází nebo datově a výpočetně náročných HPC aplikací. Systém Altix UV je založen na nejnovějších procesorech Intel® Xeon® a umožňuje škálování od 32 do 2.048 jader a s architektonickým provisioningem až do 262.144 jader, což umožňuje zákazníkům rozšířit kapacitu sdílené paměti bez nutnosti nákupu další rozsáhlé infrastruktury.

"Architektura systému Altix UV se ideálně hodí pro širokou škálu smíšených pracovních prostředí, která mají ve sdružení COSMOS," uvedl Rod Evans, viceprezident SGI EMEA. "Jsme potěšeni, že můžeme pracovat s profesorem Hawkingem a jeho týmem, a že můžeme poskytnout výpočetní sílu, aplikační podporu i spolupráci, abychom posunuli vpřed jejich vedoucí světový výzkum."

"Vyspělá výzkumná centra v akademickém i průmyslovém sektoru potřebují jedinečný výkon a architektonické inovace, aby dosáhla svých cílů, sdělil Rajeeb Hazra, generální manažer pro High Performance Computing společnosti Intel. "Za pomoci architektury sytému Altix UV, využívá firma SGI efektivně škálovatelnosti, kapacity paměti a účinnosti procesorů Intel® Xeon®7500 series, aby tak uspokojila kritické požadavky HPC aplikací a dosáhla skutečného průlomu.

Pro více informací o systému SGI Altix UV navštivte stránky www.sgi.com/AltixUV.

O sdružení COSMOS

Sdružení COSMOS je národní spoluprací britských univerzit, které vzniklo za účelem rozvoje porozumění vzniku a struktury vesmíru. Instituce COSMOS sdružuje téměř 30 fakultních členů z 10 britských institucí včetně University of Cambridge, Central Lancashire, Portsmouth, Sussex, Manchaster a Oxford, stejně tak Imperial College a University College v Londýně. Sdružení je podporováno Science & Technology Facilities Council (STFC - Rada pro vědecko-technická zařízení )UK, která poskytuje kapitálové dotace pro toto nejnovější zařízení.

Pro více informací o sdružení COSMOS navštivte http://www.damtp.cam.ac.uk/cosmos/.

© 2010 SGI a Altix jsou registrovanými ochrannými známkami nebo obchodními značkami společnosti Silicon Graphics International Corp nebo jejích poboček. Všechny ostatní ochranné známky zde uvedené jsou vlastnictvím příslušných majitelů.