CESCA posiluje svůj vědecký výzkum prostřednictvím systému SGI® Altix® UV

Nejrychlejší superpočítač na světě díky extrémní rychlosti a škálovatelnosti pomáhá vědcům v medicíně, ve výzkumu životního prostředí i v astronomii

Reading, UK - říjen 2010 - Společnost SGI (NASDAQ: SGI), ověřený lídr v oblasti technických výpočtů, oznámila, že si organizace CESCA (Catalonia Supercomputing Centre - Katalánské superpočítačové centrum) vybrala vysoce výkonný (HPC) systém SGI Altix UV 1000, aby dosáhla posunu svého vědeckého výzkumu v oblastech medicíny, životního prostředí a astronomie.

Centrum CESCA požadovalo HPC systém, který při operacích s plovoucí desetinnou čárkou dosahuje rychlosti minimálně 10 Tflop/s, má homogenní architekturu, jedinečnou energetickou účinnost, extrémní škálovatelnost jader, paměť a prostor pro disky. Systém Altix UV 1000 od SGI snadno splnil všechny tyto požadavky a poskytl systém se sdílenou pamětí, který může být rozdělen do logických částí a škáluje od stovek do tisíců výpočetních jader a PB paměti.

"Vybrali jsme si Altix UV 1000 od SGI kvůli optimálním výsledkům benchmarků, které nám byly poskytnuty, a také proto, že prostředí vysokokapacitních uzlů je pro typ aplikací, které používají naši uživatelé, mnohem pohodlnější," uvedl Miquel Huguet, ředitel centra CESCA. "Jedná se o HPC systém, který je o krok napřed v oblasti konsolidace a škálovatelnosti výpočetních služeb pro vědeckou komunitu."

Vědci organizace CESCA budou systém SGI Altix UV využívat ke komplexním výpočtům, aby lépe porozuměli mechanismům dýchacího systému, aby pomohli najít léčbu, která zabrání viru HIV (human immunodeficiency virus - virus lidské imunitní nedostatečnosti) aby narušoval buňky v organismu, dále pomůže najít způsob jak oslabit činitele, který způsobuje tuberkulózu, a také pomůže při lepší kontrole radiačních dávek poskytovaných pacientům při vyšetřeních prostřednictvím počítačové axiální tomografie.

Systém SGI Altix UV bude také pomáhat při jejich studiu molekulárních magnetických vlastností ve spojení s technologickými aplikacemi jako je ukládání informací na molekulární úrovni, nebo s rozvojem účinnějších syntetických procesů a souladu s životním prostředím studiem organicko-kovových katalyzátorů. Systém dále umožní studium časoprostoru, aby se prohloubila znalost slunečních bouří a dalších fenomenů, které proměňují geoprostor, ve snaze vyvinout aplikace, které umožní přesné predikce a sníží dopady na meziplanetární prostor, atmosféru i Zemi.

Systém Altix® UV 1000, který si centrum CESCA zakoupilo, se skládá z 224 procesorů, každý se šesti jádry, 2,67 GHz., 6,14 TB paměti a 112 TB diskové paměti. Tento systém, s celkovým počtem 1 344 jader, dosahuje vrcholného výkonu 14,3 Tflop/s.

Systém SGI Altix UV nabízí širokou škálu aplikací pro správu rozsáhlého množství dat. Díky otevřené architektuře x86, která je založena na nejnovějších procesorech Intel® Xeon® 7500 series, umožňuje instalaci, bez modifikací, jak operačního systému Novell® SUSE®, tak Red Hat® Linux®, a dosahuje výhod maximálního procesorového výkonu i škálovatelnosti.

"Výběr systému SGI Altix UV 1000 jedním z nejdůležitějších výzkumných center ve Španělsku dokazuje vyjímečnost výpočetních i storage možností, které tento HPC systém nabízí právě institucím jako je CESCA," sdělil Rod Evans, viceprezident pro oblast EMEA společnosti SGI. "Altix UV 1000 poskytuje organizaci CESCA garantovanou výpočetní sílu, která je potřebná k provádění výzkumných aktivit. Jsme hrdí, že jsme tímto posílili naše vztahy s organizacemi, které dosahují prestiže a výzkumných kvalit centra CESCA."

O organizaci CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya)
Superpočítačové centrum v Katalánii je veřejným sdružením vytvořeným v roce 1991, které integruje Generalitat de Catalunya, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), devět katalánských univerzit (de Barcelona, Aut?noma de Barcelona, Polit?cnica de Catalunya, Pompeu Fabra, de Girona, Rovira i Virgili, de Lleida, Oberta de Catalunya a Ramon Llull) a Consell Superior d'investigacions Científiques (CSIC). V roce 2000 bylo sdružení uznáno Ministerstvem pro vědu a výzkum jako jednotné výzkumné a technické zařízení (ve španělštině ICTS).

Základním cílem organizace CESCA je řízení infrastruktur založených na informačních a komunikačních technologiích (e-infrastrukturách) tak, aby poskytovali podporu univerzitám a výzkumu založeném na pěti základních oblastech: komunikační sítě, portály a úložiště univerzitních informací, vědecké a akademické výpočetní systémy a systémy pro ukládání dat, propagace užívání a výhod těchto technologií a samozřejmě provoz a správa infrastruktury celého centra.

Společnost SGI, ověřený lídr v odvětví technických výpočtů, pomáhá zákazníkům řešit jejich nejnáročnější obchodní i technologické výzvy. Pro více informací navštivte stránky www.sgi.com.

© 2010 SGI. SGI a Altix jsou registrované ochranné známky společnosti Silicon Graphics International Corp nebo jejích poboček ve Spojených státech amerických a/nebo v ostatních zemích. Všechny ostatní ochranné známky zde uvedené jsou vlastnictvím příslušných majitelů.